Přítelkyně.cz - úvodní strana
Diety
Beauty
Cvičení
Fashion
Miminka a děti
Těhotenství
Zdraví
Bylinky
Mazlíčci
Pěstujeme
Recepty sladké
Recepty slané
Bydlení a interiér
Cestování
Kreativní okénko
Vánoční recepty
Finance
Promi-news
Ze společnosti
Horoskopy
Na slovíčko
Svatba
Vztahy a Erotika
Kamasutra polohy
Kurzovní lístek
Biorytmy
Čínský horoskop
Magie
Počítadlo života
Fóra a diskuze
Venive.cz
 

    SUPER NABÍDKY

    V jaké poloze s partnerem spíte?

    Zábava

    Články

  

Několik rad pro výběr tradičních surovin čínské kuchyně
spoluprace

Několik rad pro výběr tradičních surovin čínské kuchyně

V současné době lze již bez velkých potíží koupit ve specializovaných prodejnách typické ingredience nutné pro přípravu receptů čínské kuchyně. Ostatní suroviny, například kvalitní sóju a sójovou omáčku, neodmyslitelnou rýži i rýžové těstoviny, je možné koupit po pečlivém výběru také v běžné obchodní síti.

Sója a výrobky z ní
Patří mezi nejdůležitější suroviny asijské kuchyně vůbec a čínské zejména. Říká se, že sója je pro Číňany masem, mlékem i kořením. Konečně proč ne – vždyť na Dálném východě se jí pěstuje na patnáct set odrůd. Používají se především samotné boby, které se řadí vedle pšenice, konopí, prosa a čínského prosa mezi tzv. patero posvátných semen.
V čínské kuchyni hraje důležitou roli tak sójové mléko, nahrazující mléko kravské, z něhož se připravuje sladký i kyselý sójový tvaroh (tofu). Sójové výhonky se zpracovávají čerstvé nebo konzervované. Při troše trpělivosti je lze vypěstovat zhruba během týdne rovněž doma. V čínské spíži také vždy nejdeme i sójovou mouku.
Zvláštní pozornost zaslouží známá sójová omáčka, tmavá hustá tekutina slané chuti, bez níž se obejde jen málokterý čínský recept. Vyrábí se kvašením sójových bobů a pšeničné mouky. Jednotlivé druhy se liší chutí, barvou i hustotou.

Wei – su
Toto nezbytné ochucovadlo je vlastně glutamát sodný, jemné krystalky získané z obilí, které dávají čínskému jídlu specifickou chuť.

Žluté víno
Ve skutečnosti není jen žluté, ale má různé barvy – od světle až po hnědou. Na rozdíl od standardních vín není z hroznů, ale vyrábí se z rýže. Chutí se podobá sherry a portskému, jimiž se dá v případě nouze nahradit.

Škrob
Patří mezi základní suroviny pro přípravu asijských receptů. Čínská kuchyně užívá rýžový škrob k zahušťování pokrmů, v našich podmínkách jej lze ale stejně dobře nahradit bramborovým. Nejprve se bílý prášek musí smíchat se studenou vodou, potom se nechá chvíli ustát a před použitími znovu dobře promíchá.

Houby
Houby jsou v čínské gastronomii jiné než v té naší. Velmi oblíbeným druhem jsou černé houby, tzv. Jidášovo ucho. Do našich prodejen se dodávají sušené, takže se musí předem asi deset minut povařit nejlépe ve vývaru a teprve pak je lze použít například jako vložku do polévek či salátů. Typické jsou také tzv. čínské voňavé houby.

Zázvor
Na rozdíl od našich zvyklostí se v čínské kuchyni používá čerstvý. Na našem trhu se vyskytuje převážně sušený v podobě tvrdých světlehnědých oddenků ostré chuti. Před krájením je nutné jej nějakou dobu máčet ve studené vodě.

Česnek
V čínské kuchyni je mimořádně oblíbený. Používá se ve větším množství, než je zvykem u nás – obvykle nakrájený na tenké plátky. Do jídla se přidává těsně před dokončením, nebo se jím hotový pokrm posype.

Chilli
Používají se jak sušené celé papričky, tak umleté na prášek.

Zelenina
Bez ní se prostě neobejde žádná čínská specialita. Používají se všechny druhy – nejvíce asi zelí a pórek. Do této kategorie se řadí také bambusové výhonky, které lze u nás již rovněž zakoupit v konzervované podobě.

Ryby a korýši
V čínské kuchyni hojně používaná surovina – a to bez druhového omezení.

Těstoviny
Pro čínské recepty jsou typické skleněné rýžové nudle, stejně ale poslouží také luštěninové těstoviny (z fazolové mouky). Oba druhy jsou tenké, velmi dlouhé a svázané do svazků. Vařením nenabývají ani nemění barvu. Při úpravě na tuku zesklovatí.

Tuk
Čínská kuchyně je pověstná tím, že se v ní zužitkuje vše. K přípravě jídel tedy používají sádlo, drůbeží tuk i oleje. V souladu s orientací této publikace byl pro recepty olej, a to pouze druhy určené k tepelnému použití ( například sójový, řepkový ).

Nápoje
V Číně je typickým nápojem k jídlu čaj – nejčastěji zelený a černý, často mísený s různými květy (jasmín, růže, magnolie). Pije se vždy hořký a bez dalších přísad. K jídlu se podává ale také víno a lihoviny. V zájmu redukce bude však vhodné lihovinám se vyhnout a víno (máme- li možnost ochutnat rýžové) pouze usrkneme. Bez omezení lze konzumovat vodu i minerálky bez příchutí.

Zpracování surovin
Pro asijskou kuchyni jsou typické suroviny krájené na malé kousky. Čínská kuchyně používá plátky (tenké jen dva milimetry a ne větší než čtyřikrát sedm centimetrů), nudličky (nakrájené z plátků), kousky (asi centimetr silné plátky), hranolky (nakrájené kousky), kostičky (nakrájené z hranolků). V čínské kuchyni nenajdete mlýnek na maso, pokud je třeba do receptu maso mleté, získává se jemným a opakovaným nasekáním plátků.
Při krájení všech surovin je nutné pamatovat, aby se velikost jednotlivých kousků příliš nelišila. Jinak by se při tepelném zpracování suroviny upravovaly nerovnoměrně.


Recepty:

Kuře s medem

Potřebujeme:
1 malé kuře (1000 g), 40 g medu, sójová omáčka, bílé víno, sůl

Postup:
Kuře očistíme, osolíme vevnitř i vně a mírně podlijeme studenou vodou. Med smícháme s bílým vínem a sójovou omáčkou. Touto směsí pak stále potíráme pečící se kuře. Hotové nasekáme na porce velikosti většího sousta – pokud nebudeme používat při jídle hůlky, můžeme je rozdělit obvyklým způsobem. Podáváme s vypečenou št·ávou, z níž nejprve sebereme tuk.

Kung pao

Potřebujeme:
200 g kuřecího masa, 2 stroužky česneku, 40 g arašídů, rostlinný olej, 1 dl vína, sójová omáčka, chilli koření

Postup:
Na rostlinném oleji orestujeme plátky česneku, a potom přidáme kuřecí maso nakrájené na kostičky, které rovněž orestujeme. Doplníme ještě vyloupané pražené arašídy, sójovou omáčku a okořeněné chilli. Zalijeme bílým vínem a za stálého míchání necháme št·ávu vydusit. Solit není třeba, pokud použijeme solené arašídy.

Zdroj: MUDr. Urbanová Zuzana, Čínská kuchyně v redukční variantě, Sdružení MAC, spol. s.r.o., 2000


 

   

    Související odkazy

    Možnosti



TIP: Dámské spodní prádlo Luxusní spodní prádlo I Vánoce - 2016 - tipy na vánoční dárky I Svatební spodní prádlo I Zbytky látek na patchwork

Přítelkyně.cz časopis pro ženy 2004 - 2016, ISSN 1214-7133 - Všechna práva vyhrazena

 
O násKuchařka | Poradny | Kamasutra-sexuální polohy |  Miminko | Vánoce 2016 - recepty | Venive.cz | Zbytky látek