Přítelkyně.cz - úvodní strana
Diety
Beauty
Cvičení
Fashion
Miminka a děti
Těhotenství
Zdraví
Bylinky
Mazlíčci
Pěstujeme
Recepty sladké
Recepty slané
Bydlení a interiér
Cestování
Kreativní okénko
Vánoční recepty
Finance
Promi-news
Ze společnosti
Horoskopy
Na slovíčko
Svatba
Vztahy a Erotika
Kamasutra polohy
Kurzovní lístek
Biorytmy
Čínský horoskop
Magie
Počítadlo života
Fóra a diskuze
Venive.cz
 

    SUPER NABÍDKY

    V jaké poloze s partnerem spíte?

    Zábava

    Články

  

Čím hubnou ženy
spoluprace

Čím hubnou ženy

Stravovací zvyklosti žen ze střední Evropy nemusí vzbuzovat paniku. Konzumují totiž dostatečně ovoce a zeleniny a zároveň zřetelně méně masa než muži. Také spotřeba alkoholu leží v hranicích normálu, pijí dostatečně zdravých čajů. Zelené čaje a čaje roibos chutnají především ženám.


Proč vlastně vitamínové preparáty?
Na druhou stranu dělají ženy z hlediska techniky výživy mnoho nepochopitelných věcí. Ve velkém množství polykají náhražky přirozené stravy, jako jsou vitamínové a minerální preparáty. Většinu z nich naprosto zbytečně, protože konzumují, jak už bylo uvedeno, dostatečné množství ovoce a zeleniny. Ženy chronicky nemocné, kuřačky a ty, které užívají antikoncepci, mají zvýšenou potřebu vitamínů. Ovšem umělé preparáty nepomáhají tak jako přechod na nehormonální antikoncepční metody nebo pevná vůle zříci se nikotinu. Stále slyšíme, že senioři z řad žen i mužů mají užívat náhražky přirozených vitaminů, ale není tomu tak. Aktuálním výzkumem z Nizozemska, který od šedesátých let sledoval 652 seniorů, bylo zjištěno, že ochranná funkce vitaminových a minerálních preparátů proti infekcím je stejně účinná jako placebo. V odborném časopise JAMA uveřejněná práce ukázala, že užívání syntetického vitaminu E zpomalovalo léčení nemocí dýchacích cest, dokonce zhoršovalo jejich symptomy, takže zhoršení nemoci způsobilo užívání vitaminového preparátu! Tak to opravdu nemusíme.

Sklony k poruchám
Větší problém než zásobování organismu vitaminy a minerály způsobují ženám poruchy v přijímání potravy. Nejen že anorexií a bulimií onemocní především ženy, ale jejich způsob stravování je mnohem více než u mužů ovlivňován náladami. Ženy mají sklon kompenzovat depresivní nálady sladkostmi nebo tučnými pamlsky. Fyziologicky to má dokonce smysl. Sladkosti totiž způsobují vylučování hormonu, a to především serotoninu, který vyvolává pocit klidu a vyrovnanosti. Někteří vědci jej označují jako hormon dobré nálady. Pokud klesá jeho hodnota v mozku, zhoršuje se nálada, pokud však hodnota serotoninu stoupá, nálada se zlepšuje.
Vzhledem k pravidelným výkyvům hladiny serotoninu, způsobené u žen biologickým menstruačním cyklem, se mění i jejich nálady. Zejména v době před menstruací hladina serotoninu prudce klesá. Na ni pak ženský organismus často odpovídá zvýšenou konzumací sladkostí, které by hladinu serotoninu opět měly zvýšit. Skutečně tomu tak je, ale pouze nakrátko. Pak hladina zase rychle klesá, protože tělo se proti zvýšení hladiny krevního cukru brání zvýšenou produkcí inzulinu, který hladinu cukru v krvi opět sníží, což má za následek, že se kýžené zvýšení hladiny serotoninu nedostaví, protože k tomu chybí potřebné látky. Nálada zase klesá a další nezdolná chuť na sladké je jen otázkou času.
Výkyvy v hospodaření s krevním cukrem a serotoninem jsou tedy hlavním problémem, který způsobuje sklony k poruchám v příjímání potravy u žen, často pak také jejich nadváhu. S tím se ale dá něco dělat.

Rostlinné hormony
Musí existovat cesta jak usměrnit hormonální výkyvy v ženském těle. Nejlépe to jde s pomocí tzv. fytoestrogenů. Jedná se o rostlinné produkty do jisté míry podobné ženskému hormonu estrogenu. Ovšem s tím rozdílem, že nezatěžují prsa a dělohu, a tak na rozdíl od konvenčních hormonálních preparátů nezpůsobují vznik rakovinového bujení.
Dostatek fytoestrogenů obsahující jetel americký, kořen rebarbory a ploštičník, jejichž extrakty lze koupit v lékárnách. Cizrník Venušin vděčí za své jméno římské bohyni lásky a má nejen vysoký obsah estrogenů, ale také saponinů, které ve střevech omezují vstřebávání tuků. Přípravky z této rostliny rovněž zakoupíte v lékárnách.
Kromě toho se doporučuje konzumovat potraviny s vysokým podílem fytoestrogenů. Tady se nabízí široká paleta výrobků ze sóji, a to od sójového mléka přes tofu a miso až k sójové omáčce. Nezapomeňte nakupovat bioprodukty z osvědčených zdrojů, některé výrobky z USA mohou pocházet z geneticky upravených rostlin. Tuzemský trh nabízí dostatek vlastních výrobků s přírodními fytoestrogeny.

Silentium pro silicium!
Dalším pomocníkem ženy, která drží diety, je stopový prvek silicium, česky křemík. Nepřispívá k odbourávání tuků, ale hraje důležitou roli při tvorbě a opravách pojivových tkání. Zvyšuje vázání vody a tím i napětí tkání, a tak snižuje možnost vzniku celulitidy na stehnech, nadloktích a hýždích. Údajně má křemík (podle údajů svazu gynekologů) redukovat již existující celulitidu. Tento prvek je obsažen ve výrobcích ze solí kyseliny křemičité, jakož i v celozrnných produktech, jablkách bramborách, v prosu a kořenové zelenině ( např. v mrkvi a bulvě celeru ).

Odbourat výkyvy hladiny krevního cukru
Ženy trpí ve velkém měřítku kolísáním hladiny krevního cukru. Je proto potřeba zvážit, co je třeba dělat, aby se kolísání zabránilo. Experti na výživu zavedli v rámci výzkumu diabetu tzv. glykemický index (GI). Vypovídá o tom, jak které potraviny ovlivňují hladinu krevního cukru. Čím je tento index vyšší, tím je riziko, že hladina krevního cukru rychle stoupne a potom po vyplavení inzulinu do krve opět rychle klesne. Nejvyšší index 100 má čistý cukr, glukóza. Vysoké hodnoty má také coca cola, pivo, cornflakes, med, zmrzlina, koláče a bílý chléb.
Naopak nízká hodnota glykemického indexu říká, že hladina cukru v krvi zůstane víceméně stabilní, tedy bez velkých výkyvů. Koho tedy pronásleduje nezdolná chuť na sladké, měl by do svého jídelníčku zařadit potraviny s nízkým glykemickým indexem.

Přehlušit sladkou chuť!
Odborné studie poukazují na to, že ženy mají už od dětství silnější potřebu sladkých chutí než muži. Tato potřeba je dál výchovou a společností potvrzována, prohlubována. Malým děvčátkům je jako útěcha při neúspěchu nebo poranění nabídnuta nějaká sladkost častěji než chlapcům a také v pozdějších letech dostanou bonboniéru k narozeninám spíš ženy než muži.
Ženy jsou tedy dříve naučeny na sladké a tato chuť řídí později i jejich kulinářské cítění, takže sladkosti pro ně znamenají stálé vábení. Protože tyto potraviny zahrnujeme ke kalorickým bombám, stává se z vábení ohrožení.
Co se dá proti tomuto ohrožení dělat? Umělá sladidla řešením nejsou. Jsou sice kaloricky chudá, ale chuť na sladké dokážou uspokojit jen nakrátko, protože nemají stejný vliv jako přírodní cukr na hladinu cukru v krvi, která ovlivňuje pocit nasycení.
Správným řešením je přehlušení sladké chuti v celkovém jídelníčku. K velkým nešvarům evropského stolování patří zvyk konzumovat jídla sladká, kyselá, kořeněná a ostrá zvlášť. Před jídlem se pije hořký aperitiv, následuje kořeněné hlavní jídlo a na závěr sladký dezert nebo něco sladkého k odpolední kávě. Už v dětství slyšíme, že se před obědem nejí nic sladkého. Kdo by si k obědu dal chléb s marmeládou, dočkal by se udivených pohledů stejně jako ten, kdo k snídani zvolí zavináče. I když v tom případě by to mohlo být po nekontrolované konzumaci alkoholu předešlý večer. Nic ale proti míchání různých chutí!


 

   

    Související odkazy

    Možnosti



TIP: Dámské spodní prádlo Luxusní spodní prádlo I Vánoce - 2016 - tipy na vánoční dárky I Svatební spodní prádlo I Zbytky látek na patchwork

Přítelkyně.cz časopis pro ženy 2004 - 2016, ISSN 1214-7133 - Všechna práva vyhrazena

 
O násKuchařka | Poradny | Kamasutra-sexuální polohy |  Miminko | Vánoce 2016 - recepty | Venive.cz | Zbytky látek