Mojito - osvěžující letní drink
Letní počasí zavítalo i do našich končin a právě s ním je spojena pohoda a
trávení volného času s přáteli a pochutnávání si na lehkých pokrmech, sezónním
ovoci a v neposlední řadě také na dobrém pití. V posledních letech stoupá obliba
osvěžujících koktejlů, jejichž součástí je bílý rum Bacardi.
Tyto drinky si nemusíte dopřávat jen v barech a restauracích, jejich přípravu
zvládnete i sami a můžete tak pro své přátele připravit příjemné zpestření letní
párty.
Jedním z nejrozšířenějších alkoholových koktejlů je bezesporu Mojito, drink
který má bohatou historii a jehož nedílnou součástí je právě bílý rum Bacardi.
Ten byl prvním rumem, z něhož se tento neoficiální národní nápoj Kubánců začal
připravovat.
Recept na domácí přípravu originálního Mojita
Do vysoké sklenice vložíme nakrájenou limetu a deset mátových lístků,
přidáme třtinový cukr a lehce podrtíme. Sklenici naplníme ledem, přidáme 4 cl
Bacardi Superior a dolijeme sodou. Poté promícháme a ozdobíme snítkou máty.
Tip: Mátové aroma probuďte tak, že s lístky v rukách před vhozením
do sklenice lehce tlesknete.
Co potřebujeme pro přípravu jednoho originálního Mojita
• 4 cl Bacardi Superior Rumu
• 1/2 - 1 limetu
• 2 lžičky třtinového cukru
• 1 – 2 stonky máty
• Sodu nebo perlivou vodu (např. Bonaqua)
• Led
Něco málo z historie Mojita
Počátky historie neoficiálního národního nápoje Kuby a jednoho z
nejrozšířenějších koktejlů po celém světě sahají až do konce druhé poloviny 16.
století. Právě tehdy slavný korzár Francis Drake (podobizna viz obrázek vpravo),
který byl v neoficiálních službách královny Alžběty I., jež v té době
podporovala i jiné korzáry napadající španělské lodě, připravoval členům své
posádky nápoj, který se dnešnímu Mojitu podobá.
Rum, resp. jeho primitivní předchůdce, byl u námořníků a pirátů oblíben již
dlouhou dobu před tím, ale právě Drake, který na lodích přepravoval mátu, ji
spolu s limetkou přidával k tomuto alkoholu. Zajímá vás, co ho k tomu vedlo?
Věřte nebo ne, ale nešlo mu o to, aby připravil kvalitní mix drink. Šlo čistě o
preventivní důvody. Věřil, že složení limetky a máty ochrání jeho muže před
horečkou a jinými nemocemi. Tento tzv. „Draque“ byl původně vytvořen korzárem
Richardem Drakem, který byl podřízeným právě Francise Drakea. Draque byl vyroben
ze surové cukrové lihoviny (surový předchůdce rumu), cukru, limetky a rozmačkané
divoké máty. Drink byl servírován s dřevěnou lžící s rukojetí s kohoutím ocasem.
Základna Drakových korzárů byla na Kubě, proto byl drink zpočátku nejoblíbenější
právě tam, postupně se však díky námořnickým výpravám rozšířil i do dalších
latinskoamerických zemí.
Konec 19. století – vzniká Bacardi Rum Mojito
Na konci 19. století byla místní, ne příliš kvalitní, třtinová lihovina
nahrazena Bacardi Superior Rumem. Nápoj byl navíc zředěn sodou a oficiálně
pokřtěn jako Bacardi Rum Mojito. O pár desítek let později se pro svou
popularitu, které se těšil mezi bohatými i chudými, stal tento drink
neoficiálním národním nápojem Kubánců. Tato skutečnost platí dodnes, kdy si
pravděpodobně většina místních obyvatel život bez Mojita dokáže jen těžko
představit.