Přítelkyně.cz - úvodní strana
Diety
Beauty
Cvičení
Fashion
Miminka a děti
Těhotenství
Zdraví
Bylinky
Mazlíčci
Pěstujeme
Recepty sladké
Recepty slané
Bydlení a interiér
Cestování
Kreativní okénko
Vánoční recepty
Finance
Promi-news
Ze společnosti
Horoskopy
Na slovíčko
Svatba
Vztahy a Erotika
Kamasutra polohy
Kurzovní lístek
Biorytmy
Čínský horoskop
Magie
Počítadlo života
Fóra a diskuze
Venive.cz
 

    SUPER NABÍDKY

    V jaké poloze s partnerem spíte?

    Zábava

    Články

  

Bylinky pro podporu trávení a tlumící nadýmání
spoluprace

Bylinky pro podporu trávení a tlumící nadýmání

Majoránka zahradní
Původně vytrvalá, v našich podmínkách však jednoletá bylina. Nať je bohatá silicí, která ji dodává typické aroma. Majoránku lze použít v čerstvém stavu nebo sušenou k přípravě mnoha pokrmů, např. při úpravě zeleniny, omáček a polévek, zejména gulášové, bramborové a fazolové.

Podporuje chuť k jídlu a trávení.


Majoránka

Saturejka
Rozlišuje dva druhy - saturejku zahradní s fialovými, růžovými či bílými květy a saturejku vytrvalou s květy bílými.
Saturejka nachází v kuchyni podobné uplatnění jako majoránka, používá se hlavně k dochucení pokrmů z luštěnin a košťálových zelenin. Obsahuje hodně silice, třísloviny a minerální soli. 

Saturejka

Dobromysl obecná
Je to vytrvalá, 30-60 cm vysoká rostlina. Čerstvá nebo sušená nachází uplatnění jako koření pro pizzu, hodí se také k pokrmům z rajčat, k masu, rybám a pro grilování. V nati je hodně zastoupena silice, obsahuje také třísloviny, hořčiny a flavonoidy.

Tymián obecný
Jde o vytrvalý polokeř dorůstající výšky 20 - 40 cm. Čerstvý nebo sušený je vynikajícím kořením pro pečení všech druhů masa, do guláše, k rybám, ale také do omáček, polévek a salátů. Významnou složkou tymiánu je silice, obsahuje ale i třísloviny, saponiny, flavonové glykosiny a hořčiny. Probouzí chuť k jídlu a tlumí nadýmání.

Tymián

Meduňka lékařská
Vytrvalá rostlina obsahující pro silici typické citrónové vůně, dále třísloviny, hořčiny, slizy a flavonoidy. Využívá se při výrobě bylinkového másla, octa a likérů. Její citrónové aroma se hodí k přípravě mnoha salátů, dále ke kořenění pokrmů z vajec, ryb, masa, hub. podporuje trávení, působí proti nadýmání  a uváděn je také příznivý vliv na snížení cholesterolu v krvi.

Estragon (pelyněk kozalec)
Je to vytrvalá rostlina využívaná v konzervárenském a potravinářském průmyslu. Používá se při výrobě octa, hořčice, přidává se do polévek, omáček a salátů.  Obsahuje hlavně silici, která se složením podobá silici anýzu.
 

Máta peprná
Vytrvalá bylina, která se kromě uplatnění při přípravě čaje využívá jako koření  do některých pokrmů. Významnou obsahovou látkou je silice, jejíž hlavní složkou je mentol.

Máta

Zdroj: Skleník od jara do zimy,  František Kobza a Martin Koudela, Grada www.grada.cz


 

   

    Související odkazy

    Možnosti



TIP: Dámské spodní prádlo Luxusní spodní prádlo I Vánoce - 2016 - tipy na vánoční dárky I Svatební spodní prádlo I Zbytky látek na patchwork

Přítelkyně.cz časopis pro ženy 2004 - 2016, ISSN 1214-7133 - Všechna práva vyhrazena

 
O násKuchařka | Poradny | Kamasutra-sexuální polohy |  Miminko | Vánoce 2016 - recepty | Venive.cz | Zbytky látek